Australia

Australia utspelar sig i andra världskrigets början då en engelsk kvinna från överklassen (Nicole Kidman) reser till norra Australien och där får ärva en ranch. En engelsk baron har under en längre tid försökt ta över hennes land och för att rädda sina djur tar hon hjälp av en boskapsdrivare (Hugh Jackman) och tillsammans driver de hennes 2000 boskap genom landet till Darwin. Där möts de så småningom av japanernas bombningar av staden.


Filmen har regisserats av Baz Luhrmann som framför allt velat uppmärksamma aboriginbarnens hemska livsöden. Det är helt klart berömvärt, men med tanke på hur aboriginerna behandlats skulle man behövt fördjupa berättelsen om vad som hände lite mer för att man som åskådare till filmen skulle fått bättre förståelse för händelseförloppet. I övrigt är filmen verkligen genomtänkt och välgjord.


Hela berättelsen berättas ur aboriginpojken Nullahs synvinkel. Pojken gör en underbar prestation när han spelar denna starka karaktär, vilket är häftigt att se. Många scener i filmen är vackert gjorda. Speciellt gillar jag flera av dem som utspelar sig under tiden de driver boskapen genom landet. Vyerna tilltalar åskådarens ögon mycket.


Här har vi tydliga och starka karaktärer rakt igenom. Aboriginernas karaktärer uppskattar jag framför allt. Tyvärr är jag personligen inte så förtjust i Nicole Kidman i just den här rollen. Tycker inte hon ger karaktären riktigt den glöd och passion hon behöver. Hugh Jackman spelar en roll som passar honom perfekt. Det är visserligen den typ av karaktär han oftast får spela, vilket dock inte är till någon nackdel.


Ett stort plus är regissörens lilla glimt av humor som dyker upp vid vissa tillfällen, trots den allvarliga story detta egentligen är. Tänker man på dem så uppskattar man filmen dess mer.

Australia får 3 poäng (romantiskt drama)


Kommentarer

Kommentera Bjancas inlägg:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Prata på:

Trackback
RSS 2.0